Внимание, опасност: Гражданска защита!

Cylon_Centurion

Не знам как са я оповестили предварително тази тренировка/проба на нова система за предупреждаване на гражданите, но аз съвсем случайно открих едва два реда за събитието на някакъв много забутан сайт вчера или завчера.

Но това, което върви в момента, ме разби отвсякъде.

Хвана ме на улицата, на оживено, централно и шумно място. Там не се чува хич, ама хич – някакво странно мучене в средните честоти, което се настанява през няколко секунди в градския шум.

Качих се вкъщи (6-7 етаж) и останах още по очарован. Мученето било безжизнен женски глас, който с подчертано роботска интонация рецитира нещо си. Нещо си, понеже нищо не се разбира, ама нито думичка. Дали чете Яворов или предупреждава че краят на света настъпва предсрочно въпреки оптимизма на Нострадамус и маите, които го били насрочили за 2012 г. – все тая.

Отгоре на всичко гласът прави тежки паузи по няколко секунди между думите и фразите, явно за да подчертае роботската си същност. Каквото и да казва всъщност, целокупният български гражданин може само да си помисли, че очевидно сайлоните от „Бойна звезда Галактика“ са ни превзели и диктуват някакви условия на населението.

Впечатлението се затвърждава от мъжки глас, този път очевидно човешки, който загрижено промърморва нещо, което се разбива като ручей в стените на блоковете на пръски от отделни звуци (отново не се разбира нито дума) и от последвалия вой на сирени.

После мъртвият глас на сайлонката още малко ни заплашва, прекъсван в нечовешките си паузи между думите от яростния лай на уплашените кучета на комшиите и накрая всичко утихва.

Не знам дали Гражданска защита успя да повтори номера на Орсън Уелс с марсианците от 30-те години на миналия век, но определено се постара. Във всеки случай Крафтверк биха били във възторг от арт пърформанса й…

Advertisements

Етикети: , , ,

5 Коментари to “Внимание, опасност: Гражданска защита!”

 1. Маруся Says:

  Е, аз съм по-добре, от 20-минутната проба най-накрая разбрах три думи „Край на сигнала за тревога“, останалото наистина беше мучене, да не говорим, че някъде по средата на „проверката“ чалгарите от съседните блокове си надуха уредбите до дупка, за да заглушат металния глас. Ако беше истинска тревогата, май нямаше да разберем за какво става дума преди да пострадаме.

 2. Гарга Рошава Says:

  ама то и глас ли имало?!

 3. Vlady Says:

  До колкото знам те подмениха всички говорители и системи, браво за което, изпраха се добри пари. Но защо никой не си направи труда да подмени старите мони записи от моето детство, с нови малко по-качествени.

 4. Новини Says:

  Много хубава и съдържателна статия 🙂

 5. Юлето Says:

  Дам, осъмнах със статуса на един познат във Facebook: „***** Досега някакъв ходжа рева в ефира, сега пък тези грозни сирени.. някой да прати по-забавен ringtone на Гражданска Защита, излагаме се!“, последван от: „Ако бях Дарт Вейдър и притежавах Звездата на смъртта, познайте какво щеше да се случи на Планета Пайнер :)“ хаха :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: